Preživite zimo brez virusa in gripe!

Joj…. vsi poznamo tisti grozen občutek, ko kar čutimo, da se nas nekaj loteva in smo na robu prehlada ali gripe. Počutimo se povsem utrujeni in brez energije….

Naše telo se vsak dan srečuje in bori z različnimi patogeni, v telesu se vodijo bitke, ki jih ne čutimo, ker člani naše ekipe, imenovane imunske celice, pogumno stojijo na prvi fronti naše obrambe oz. imunskega sistema in premagujejo viruse in bakterije. Kaj pa, če te bitke trajajo predolgo, je sovražnik številčno močnejši, ter ne odneha… naše imunske celice pa so porabile že vso energijo? Takrat postane “notranji boj” viden in ga začutimo, naš imunski sistem je odložil svoj ščit in se ne zmorejo več bojevati kot prej. Naše telo postane takrat šibko, brez energije, pojavijo se telesne bolečine, glavoboli, pomanjkanje koncentracije, izcedek iz nosu in vneto grlo. To je opozorilo – naš imunski sistem nujno potrebuje pomoč! Resnična pomoč je zadosten vnos dodatne energije za boj in pomoč, da se bodo majhni vojaki, imenovani celice imunskega sistema, okrepili in podali na borbo proti vsem virusom in bakterijam, nahraniti pa jih moramo z aminokislinami.

Kaj so aminokisline?

Aminokisline so organske molekule, ki v človeškem telesu gradijo beljakovine in mu dajejo energijo. Delimo jih na esencialne (tiste, ki jih telo ne more sintetizirati, je treba zaužiti s hrano), na polsencialne (arginin in histidin) in neesencialne (telo jih sintetizira samo). Pomembna razlika med aminokislinami in drugimi hranili (maščobami, škrobom) je v tem, da telo nima možnosti shranjevanja zalog aminokislin – vendar moramo v prehrano vnesti vse potrebne aminokisline vsak dan.

Kdaj se poveča potreba našega telesa po aminokislinah?

Ko je telo izpostavljeno nenehnim naporom – spremembi vremena in prehodu v hladnejši del leta, stresnemu obdobju pri delu, napornim treningom, oslabljeni imunosti. Telo takrat porabi več energije in količine aminokislin, ki jih zaužijemo, niso dovolj. V teh trenutkih ne samo, da nimamo energije, ampak tudi aktivnost našega imunskega sistema pade, ker celice ostanejo brez glavnega vira energije.

Da bi se temu izognili in se odzvali na prve znake, ko začutite šibkost, bolečine po celem telesu in povečano potrebo po spanju poskrbite z Yasenkinimi izdelki za dvig odpornosti.