Vneto in razdraženo grlo – pogosta težava v tem letnem času

Spremenljivo vreme, ki ga prinašajo jesenski meseci, pogosto povzroči upad imunosti telesa in dovzetnost za okužbe dihal. Najpogostejša težava, ki se pojavi pri pacientih, je razdraženo in vneto grlo, zaradi katerega bolniki poiščejo pomoč v lekarnah. Pri svetovanju je treba upoštevati smernice, pa tudi prepoznati druge bolezni in stanja, pri katerih je vneto grlo lahko le eden od simptomov.

Indikacije, povezane z vnetjem grla, so najpogosteje laringitis (laringitis), faringitis (akutni faringitis) in tonzilofaringitis (akutna okužba žrela in/ali tonzil). Vsako od teh stanj spremljajo različni simptomi, kot so razbarvanje glasu, rdeče in razdraženo grlo, težave pri požiranju, pekoč občutek pri požiranju in zvišana telesna temperatura.

Farmacevt lahko uporabi različne simptome za odkrivanje vzroka in ustrezno svetovanje bolniku.

Virus ali bakterija kot vzrok za vneto grlo?

Najpogostejši vzroki vnetja grla so virusi (adenovirusi, rinovirusi in virus gripe), medtem ko se v majhnem številu primerov razvijejo bakterijska vneta grla (najpogostejši vzrok je beta hemolitični streptokok skupine A).
Okužbe dihal so odgovorne za kar vsak peti obisk pri zdravniku med letom, medtem ko se v zimskih mesecih to število znatno poveča (70% obiskov pri zdravniku). Nadaljnje zaskrbljujoče dejstvo je, da so okužbe dihal vzrok 75% svetovne porabe antibiotikov v razvitih državah. Vloga farmacevtov je ključna pri racionalizaciji porabe antibiotikov, ki so pogosto predpisani na vztrajanje pacientov. S pravilnim svetovanjem farmacevt vpliva na odločitev pacienta, da gre k zdravniku, prispeva k racionalizaciji stroškov zdravstvenega sistema in kar je najpomembneje, zmanjšuje razvoj odpornosti na antibiotike, ki se vse pogosteje pojavlja zaradi njihove zlorabe.

Za identifikacijo bolnikov z virusnimi okužbami je treba zastaviti štiri vprašanja (v skladu s smernicami ISKRA):
Ali ima bolnik telesno temperaturo nad 38 ° C? Ali je na tonzilih eksudat? Ali so bezgavke na vratu boleče in otekle? Ali je pri bolniku odsoten kašelj in kataralni simptomi?

Če je večina odgovorov na ta vprašanja negativnih, se farmacevt obrne na bolnikovo svetovanje in priporoči simptomatsko terapijo.

Rastline kot zaveznik pri simptomatskem zdravljenju vnetja grla!

Pripravki, ki vsebujejo rastlinske izvlečke, so na voljo v obliki sirupov, pastil in razpršil za grlo, so v veliko pomoč pri svetovanju pri samozdravljenju.

Pri svetovanju bolnikom glede uporabe sirupa je pomembno določiti vrsto in resnost kašlja. Glede na težavo se bo farmacevt zatekel k sirupu jegliča, če je potrebno izločiti sluz, ali k sirupu iz trpotca in islandskega mahu, če je potrebno obložiti sluznico in preprečiti suh dražilni kašelj.

Vsekakor je priporočljivo bolnikom za grlo svetovati, da dodatna uporaba pastil doseže še boljše delovanje.

Zeliščni izvlečki, ki jih najdemo v pastilah, so najpogosteje izvlečki žajblja, katerih aktivne snovi (eterično olje, čreslovine in grenke snovi) delujejo protivnetno, antiseptično in adstrigentno. Izvlečki islandskega lišaja bodo vneto sluznico premazali tudi z njihovimi učinkovinami, imeli antibakterijski učinek, medtem ko sirup trpotca zagotovil lažjo razgradnjo in izločanje sluzi.  

Zeleni propolis – moč fenolnih kislin

Pripravki, ki vsebujejo propolis, se tradicionalno uporabljajo za zdravljenje vnetja grla. Zeleni propolis je proizvod, ki ga čebele zbirajo iz brazilske rastline Baccharis dracunculifolia, ki raste v amazonski regiji, kjer ni nevarnosti kontaminacije ali obdelave s pesticidi. Izdelki so popolnoma “čisti”, brez PAH in onesnaženja.

Glede na različno geografsko poreklo obstaja velika razlika tudi v kemični sestavi. Zeleni propolis ima za razliko od evropskih več fenolnih kislin, zlasti artepilina C, ki imajo močnejše protibakterijske, protivnetne, antioksidativne in protiglivične lastnosti ter zagotavljajo hitrejšo in učinkovitejšo pomoč pri vnetem grlu.

Pri reševanju vnetja grla je vsekakor dobro poseči po kombiniranih pripravkih, ki s svojo sestavo omogočajo preprečevanje nadaljnjega razvoja okužbe, zdravljenje iste, hkrati pa tudi premažejo in zdravijo razdraženo sluznico.

Poleg svetovanja pacientom glede pripravkov, ki bodo omilili njihove trenutne simptome in preprečili nadaljnji razvoj bolezni, je vsekakor pomembno opozoriti na potrebo po povečani hidraciji, počitku in izogibanju slabim življenjskim navadam, kot so kajenje in uživanje alkohola.

avtorica: Ana Prkačin, mag. Pharm