Vitamini B kompleksa – potrebni v starosti!

Staranje je naraven življenjski proces, ki napreduje od osebe do osebe z različno hitrostjo. A ne glede na to, da se vsi staramo in da se temu ne moremo izogniti, lahko zdrave prehranjevalne navade, pomoč s prehranskimi dopolnili, telesna aktivnost in pomanjkanje stresa še vedno nekoliko ‘odložijo’ procese staranja.

Energijske potrebe in potrebe po makrohranilih se v starosti zmanjšajo, potrebe po mikrohranilih pa ostanejo enake ali višje kot v odrasli dobi. Ravno zaradi tega je pri starejši populaciji zelo pogosto nevarnost pomanjkanja vitaminov in mineralov. Med najpogostejšimi pomanjkljivostmi, ki prizadenejo starejše, so pomanjkanje vitamina B1 (tiamin), B6 ​​(piridoksin), B12 in folne kisline.

Veliko ljudem, starejšim od 60 let, primanjkuje vitamina B12, zato se domneva, da sta slab spomin in zmanjšana gibljivost povezana s pomanjkanjem tega vitamina in ne izključno znaka staranja.

Zakaj so vitamini B kompleksa pomembni?

Vitamini B so izjemno pomembni za številne vitalne funkcije, predvsem za ustvarjanje in sproščanje energije pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Ločimo osem vitaminov, ki spadajo v skupino vitaminov B, zato jih imenujemo tudi B kompleks.

To so: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina (B5), piridoksin (B6), folna kislina (B9), cianokobalamin (B12) in biotin (vitamin H). Ker spadajo v skupino vodotopnih vitaminov, jih naše telo ne more shraniti. Zato je pomemben njihov redni vnos, torej stalna zastopanost v prehrani oziroma pomoč v obliki prehranskih dopolnil.

Vitamini B so pomembni za pretvorbo ogljikovih hidratov v glukozo – “gorivo v naših celicah”, iz katerega nastaja celična energija, sodelujejo pri razgradnji maščob in beljakovin, pomembni so pri obnavljanju epitelija sluznice, podpirajo delovanje rdečih krvnih celic in krepijo živčni sistem. sistemsko funkcijo. Med stresom in vadbo ter staranjem se potreba po vitaminih B poveča.

Komu priporočamo jemanje kompleksa vitaminov B:

  • ljudem, ki so nenehno utrujeni in izčrpani
  • ljudje, ki imajo oslabljeno imuniteto in splošno pomanjkanje energije
  • ljudi, ki so izpostavljeni stresu
  • ljudje, ki imajo težave s koncentracijo in spominom
  • ljudi, ki imajo težave z duševnimi funkcijami
  • športniki
  • starejši