Poskrbite za svoje oči, poskrbite za svoj vid!

Naše oči so naše bogastvo, najpomembnejši človeški čut, preko katerega prejmemo 90 odstotkov vseh informacij iz okolja. Z njimi vidimo stvari, barve, naravne lepote, ljudi, z njimi »komuniciramo«, jih spoznavamo, ustvarjamo podobo, z njimi sanjamo.

Čut za vid je v vsakdanjem življenju zelo pomemben, zato ga je treba redno ohranjati in spremljati.

A zaradi današnjega življenjskega sloga in vsesplošne digitalizacije vse več ljudi trpi za sindromom računalniškega vida, ki je neposredno povezan z najpogostejšim celodnevnim gledanjem na računalnik in enako prizadene vse generacije. Zelo pogosto se naš dan začne z brskanjem po mobilnem telefonu, nato za mnoge sledi še osem ur običajnega delovnega časa na računalniku. In na koncu dneva še malo brskamo po računalniku, tablici ali telefonu, da bi bili v koraku z novicami, ki jih čez dan nismo uspeli prebrati. To pomeni, da povprečen delovni človek 80 % svojega časa gleda v nekakšen zaslon.

Sindrom računalniškega vida (CVS) je začasno stanje, ki nastane zaradi dolgotrajnega strmenja v zaslon računalnika. Nastane zaradi zmanjšane pogostosti utripanja pri daljši uporabi računalnika. Predstavljajte si, ena taka banalna stvar, ki dobesedno traja milisekundo, lahko negativno vpliva na dolgoročno zdravje oči.

Najpogostejši simptomi so: zamegljen vid, dvojni vid, težave pri ponovnem ostrenju, suhe, razdražene oči (rdeče oči), glavoboli, rdeče in boleče oči, bolečine v vratu ali hrbtu, utrujenost.

Po drugi strani pa lahko slabe prehranjevalne navade, kajenje, pomanjkanje spanja, nenošenje sončnih očal zelo negativno vplivajo na zdravje naših oči. Zato je zelo pomembno, da vsakodnevno uživamo hrano, bogato s sadjem in zelenjavo ali prehranskimi dopolnili ter se naučimo spočiti oči.

S staranjem oči postane vid šibkejši, bolj zamegljen in nagnjen k degenerativnim procesom.

Ko staramo, mišice, ki nadzorujejo velikost zenice in odziv na svetlobo, izgubijo svojo elastičnost. Na ta način se zmanjša velikost zenic, zato se reakcija na svetlobne spremembe upočasni. Prav tako se med staranjem zmanjša nastajanje solz, zmanjša se vidno polje in zmanjša se sposobnost prepoznavanja barv. Da bi vse zgoraj naštete situacije odložili, je zelo pomembno, da pogosto obiskujemo oftalmologa, spremljamo spremembe vida in uživamo hrano ali prehranska dopolnila, ki prispevajo k zdravju oči.