Magnezij – zakaj ga toliko potrebujemo?

KORISTNI UČINKI MAGNEZIJA NA ZDRAVJE

Sprošča živce in mišice

Magnezij skupaj s kalcijem uravnava mišični in živčni tonus v telesu. V mnogih živčnih celicah služi kot kemični blokator – dokler ga je dovolj, kalcij ne more vstopiti v živčne celice in aktivirati živce. Če je v naši prehrani malo magnezija, lahko ta blokada odpove, zato lahko povzroči prekomerno aktivacijo živčnih celic, ki nato pošljejo preveč sporočil mišicam, ki se nato preveč skrčijo. Ta verižna reakcija pojasnjuje, kako lahko pomanjkanje magnezija sproži mišično napetost, občutljivost, krče in utrujenost.

Spodbuja zdravje kosti

Magnezij je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega dve tretjini celotnega magnezija v telesu najdemo v kosteh. Del daje kostem telesno strukturo, saj ga najdemo v bravaisovih rešetkah, v kosteh skupaj z minerali fosforjem in kalcijem. Drugi del kostnih zalog se nahaja na površini kosti. Čeprav ni del kostne strukture, deluje kot prostor za shranjevanje magnezija, iz katerega ga telo lahko črpa, ko s svojo prehrano ne dobi dovolj tega minerala.

Druge koristi magnezija za zdravje

Magnezij je potreben za več kot 300 različnih encimov, telesnih beljakovin, ki sprožijo kemične reakcije, da lahko opravljamo svoje funkcije. To kaže, da ima ta mineral res najrazličnejše vloge v našem telesu. Sodeluje pri presnovi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ter pomaga tudi pri pravilnem delovanju genov. Nekaterih goriv ni mogoče shraniti v mišičnih celicah, če ni na voljo ustreznih količin magnezija. Presnovne vloge magnezija so tako raznolike, da je težko izpostaviti telesni sistem, na katerega njegovo pomanjkanje ne bi vplivalo.

KAJ SO VZROKI IN SIMPTOMI POMANJKANJA MAGNEZIJA

Poleg nezadostnega vnosa s hrano so najpogostejši vzrok pomanjkanja magnezija težave povezane s prebavnim sistemom. Ti vključujejo nezadostno absorpcijo hranil, drisko in ulcerozni kolitis. K pomanjkanju magnezija lahko prispevajo številne vrste fizičnega stresa, kot so prehladi, telesne travme in operacije.

Ker ima magnezij v telesu različne vloge, se lahko njegovo pomanjkanje kaže v različnih simptomih. Mnogi od teh simptomov vključujejo spremembe v živčnem sistemu in mišični funkciji, kot so mišična utrujenost, tremor in krči. Srčno mišico prizadene aritmija, nepravilne kontrakcije in povečan srčni utrip. Ker je magnezij del strukture kosti, je lahko simptom njegove pomanjkljivosti mehčanje in oslabitev kosti. Drugi simptomi vključujejo neuravnoteženo raven sladkorja v krvi, glavobole, visok krvni tlak, depresijo in izgubo apetita.

Zaradi vsega navedenega o pomenu magnezija in esencialnega kalcija sta Yasenka in njena strokovna raziskovalna in razvojna ekipa oblikovali izdelke, ki ustrezajo vašim potrebam po tem mineralu.

Magnezij je v obliki šumečih tablet in v obliki praška za neposredno raztapljanje v ustih.

Šumeče tablete Yasenka Magnezij PLUS, ki poleg magnezija vsebujejo tudi vitamin C (120 mg) in vitamin B₆ (1,4 mg), brez sladkorja z okusom grenivke in limone, se raztopijo v kozarcu vode.

Vitamin CODE Magnezij Effect 375 za direktno raztapljanje v ustih poleg magnezija vsebuje tudi vitamine B-kompleksa z okusom pomaranče. Vsebino vrečke enostavno stresete v usta (dvakrat) in to je vse, ne potrebujete dodatne tekočine za zaužitje, kar je odlična rešitev kadar ste na poti.

Šumeče tablete Yasenka Kalcij PLUS poleg kalcija vsebujejo tudi 250 mg vitamina C in 5 µg vitamina D₃, so brez sladkorja z aromo limone. Tableto raztopimo v kozarcu vode.