Kako pospešiti metabolizem?

Prekletstvo genetike ali dar, ki pride z leti?

Kadar slišimo za »upočasnjen metabolizem« se spomnimo, na vse obilne obroke, ki smo jih v mladosti lahko zaužili brez slabe vesti, ne da bi dvignile številko na tehtnici, danes pa se nam zdi, da se nam vsak košček čokolade takoj pozna na bokih in trebuhu.

Zakaj je temu tako in ali zgornja misel »drži vodo«?

Vsebina:

 • Kaj je metabolizem in kako lahko vplivamo nanj?
 • Kaj je vzrok upočasnjenega metabolizma? Lahko zanj krivimo genetiko?
 • Bazalni metabolizem
 • 5 korakov kako po naravni poti pospešiti naš metabolizem

Za začetek odgovorimo na nekaj osnovnih vprašanj.

Kaj je metabolizem in kako lahko vplivamo nanj?

Naš metabolizen je zapleten sistem, za katerega lahko opazimo kako se praktično iz dneva v dan spreminja, zato gremo lepo po vrsti.

Metabolizem ali presnova zajema vrsto biokemijskih procesov, s katerimi naš organizem zaužito hrano (kalorije) pretvarja v energijo, kar nam omogoča, da dihamo, se gibljemo, razmišljamo ipd. Da bi razumeli vpliv metabolizma na naše kilograme je najlažje, če ga razdelimo na dva procesa: razgradnja ali katabolizem in izgradnja ali anabolizem.

Bazalni metabolizem je stopnja, pri kateri telo porablja energijo za osnovne življenjske funkcije, kadar je v mirovanju in ni izpostavljeno temperaturnemu stresu. To merimo s količino oddane toplotne energije ali porabo kisika.

Katabolizem je proces, pri katerem se hranila iz zaužite hrane (beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati) razgradijo na manjše elemente, pri tem pa se sprosti energija. Ta energija se porabi v procesu anabolizma, kjer se iz majhnih molekul sintetizirajo večje spojine (npr. sinteza beljakovin iz aminokislin).

Hitrejši kot je metabolizem, hitrejše je tudi izgorevanje kalorij in večja poraba energije. Poraba, ki je večja od vnosa kalorij pa je skrivnost vitke linije.

Najpogostejši znaki upočasnjenega metabolizma so:

 • utrujenost in občutek izčrpanosti,
 • občutek teže in napihnjenosti,
 • suha koža in krhki lasje,
 • pogoste spremembe razpoloženja,
 • pridobivanje telesne teže, ne glede na to kako zelo pazimo na prehrano.

Kaj je vzrok upočasnjenega metabolizma? Je res kriva genetika?

Na metabolne procese vpliva tako genetika, kakor tudi naša leta. S staranjem se spreminja naša telesna sestava, mišično maso izgubljamo, delež maščobnega tkiva pa se povečuje. Posledica tega je upočasnjen bazalni metabolizem in zmanjšana poraba kalorij.

Kaj je bazalni metabolizem?

Bazalni metabolizem nam pove, koliko energije naše telo porabi v stanju mirovanja, ko vzdržuje le osnovne vitalne funkcije. 1 kg mišične mase v mirovanju porabi 50 kalorij, medtem ko 1 kg maščobnega tkiva porabi le 5 kalorij. Medtem ko na genetiko in staranje ne moremo vplivati, pa lahko poskušamo vplivati na razmerje telesne sestave in s fizično aktivnostjo povečati delež mišične mase, da lahko naše telo v fazi mirovanja porabi več energije. Slabe prehranjevalne navade metabolizem še dodatno upočasnijo. Izpuščanje obrokov in stroge diete so glavni sovražniki naše presnove. Če so intervali med obroki predolgi in telo ne dobi vseh makrohranil (npr. zaradi izogibanja ogljikovim hidratom), preidemo v fazo stradanja in stanje povečanih potreb po določenih hranilih. Kot odgovor na to, telo upočasni metabolizem, da lahko energija, ki jo prejmemo iz obroka zadostuje za čim dlje časa.

5 korakov kako po naravni poti pospešiti naš metabolizem

 1. Ne izpuščajte obrokov

Pet obrokov na dan zagotavlja telesu energijo v rednih časovnih intervalih, brez faze stradanja (posledično tudi brez prenajedanja), zato telesu ni potrebno “varčevati” z zalogami energije in upočasnjevati metabolizma (kot se to dogaja pri strogih dietah).

 1. Sveže sadje naj ne bo rezervirano le za poletne mesece

Ananas, papaja, mango, fige, brusnice so poleg tega, da nas prijetno osvežijo, bogati z encimi, vlakninami in vitamini, ki pospešijo prebavo ter pomagajo telesu razgraditi maščobne zaloge in obnoviti energijo.

 1. Dehidracija upočasni delovanje celotnega organizma

Voda je »glavni čistilec« našega telesa. Skrbi za normalno delovanje celic in izločanje vseh toksinov, ki se filtrirajo skozi jetra in ledvice iz telesa. Če imate občutek prekomernega zadrževanja vode v telesu, posezite po brezi, koprivi in regratu, ki pomagajo odpraviti »zabuhel« videz. Pri tem pa nikakor ne zmanjšujte vnosa vode v telo, še posebej v poletnih mesecih.

 1. Kofein – zaveznik vašega razpoloženja in presnove

Poleg tega, da dvigne razpoloženje in ohranja budnost, kofein aktivira metabolizem in spodbuja izgorevanj maščob. Če občutite nervozo kadar popijete preveč kave, potem bo zeleni čaj ali njegov še močnejši »sorodnik« mate čaj poskrbel za uravnotežen dvig energije brez pojava »kofeinske nervoze«. Mate čaj še dodatno poskrbi za občutek sitosti in poveča učinkovitost telesne vadbe oz. vzdržljivost.

 1. Tudi hoja je fizična aktivnost

V kolikor že ob sami misli na fizično aktivnost pomislite, da niste športni tip osebe imamo za vas dobro novico. Že z eno uro počasne hoje (v tempu v katerem se običajno sprehajate po trgovinah) porabimo okoli 238 kalorij. Z zmernim povečanjem tempa (hitrost 5 km/h) porabimo približno 340 kalorij v eni uri. Poleg tega da hoja »topi« kalorije, znižuje tudi raven stresa in povečuje izločanje dopamina (hormona sreče).

Poleg sprehodov, izkoristite toplejše mesece tudi za druge zabavne aktivnosti na prostem (npr. tek, kolesarjenje, plavanje) in opazili boste, kako se s telesno aktivnostjo izboljša tudi aktivnost vašega  metabolizma.

FAQ

Kako pospešiti metabolizem?

 1. Ne izpuščajte obrokov.
 2. Ananas, papaja, mango, fige, brusnice, bogati z encimi, vlakninami in vitamini, pomagajo telesu razgraditi maščobne zaloge
 3. Ne zmanjšujte vnosa vode v telo, še posebej v poletnih mesecih.
 4. Kofein spodbuja izgorevanj maščob.
 5. S telesno aktivnostjo se izboljša aktivnost metabolizma.

Kaj je bazalni metabolizem?

Bazalni metabolizem nam pove, koliko energije naše telo porabi v stanju mirovanja. Na primer, 1 kg mišične mase v mirovanju porabi 50 kalorij.