Kako najhitreje in najlažje okrepiti imunski sistem!

Krepitev imunskega sistema je običajno zelo preprosta. Prvi cilj je oskrba imunskega sistema s hranili skozi prehrano ali dodatke. Drugi cilj je, da v svoje življenje vključite dovolj spanca in telesne aktivnosti. Tretji cilj je poskusiti zmanjšati stres, saj je dokazano, da stres zmanjšuje imunsko obrambo telesa. S krepitvijo imunskega sistema telesa ne ščitimo le pred prehladom in gripo, temveč tudi pred kroničnimi boleznimi.

Vitamin C je najbolj raziskani vitamin, ki dokazano krepi imunski sistem ali obrambo telesa.

Vitamin C prihaja v pomembno interakcijo z več ključnimi hranili v telesu. Znatno poveča absorpcijo in presnovo železa, tudi tistega, ki ga zaužijemo s hrano. Izboljša tudi absorpcijo kalcija, ker se kalcijev askorbat lažje absorbira kot druge oblike. Poleg tega ima prekomerni vnos vitamina A manj toksičnih učinkov na telo, če je na voljo vitamin C. Vitamin C sodeluje pri regeneraciji vitamina E.

Vitamin C je glavni vodotopni antioksidant v telesu, ki zavira proste radikale. Dolgoročna posledica čezmernih škodljivih učinkov prostih radikalov v celicah na DNK je rak. Še posebej v tistih delih telesa, kjer je delitev celic izjemno hitra, kot je to pri prebavnem sistemu. Preprečevanje mutacij DNA dejansko preprečuje nastanek raka. To je lahko razlog, zakaj je ustrezen vnos vitamina C povezan z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka na črevesju in zakaj bolezni srca in ožilja, bolezni sklepov pogosto pripisujejo pomanjkanju tega vitamina.

Vitamin C, ki je pomemben za pravilno delovanje imunskega sistema, je dober tudi za preprečevanje prehladov in lahko pa se izkaže za koristnega tudi pri preprečevanju ponavljajočih se okužb ušes. Za zaščito telesa pred okužbami se vitamin C opira na različne mehanizme, kot so bele krvne celice, komplement in interferoni, hkrati pa je izredno pomemben za delovanje teh sestavin imunskega sistema.

Vitamin C zlasti uporabljajo imunski sistem in sistem za razstrupljanje, tako da lahko vsaka obremenitev teh sistemov povzroči njegovo pomanjkanje. Ko je telo izpostavljeno toksinom, je vitamin C potreben za njihovo predelavo in odstranjevanje. Zato je lahko prekomerna izpostavljenost toksinom tudi dejavnik tveganja za pomanjkanje.

Kajenje in pasivno kajenje prav tako povečata tveganje za pomanjkanje vitamina C. Stres je danes v vsakodnevnih situacijah neizogiben in ne vpliva dobro na naše zdravje in ga žal ne moremo obvladati.

Yasenka šumeče tablete s 1000 mg vitamina C so na voljo v naši spletni trgovini in v lekarnah po Sloveniji. Z uporabo ene do dveh šumečih tablet na dan lahko v najkrajšem času okrepite imunski sistem na najpreprostejši način.