Kaj vpliva na prezgodnje staranje in kako ga preprečiti?

S staranjem se skoraj vsi procesi v našem telesu postopoma upočasnjujejo. Staranje je sicer povsem normalen del življenja, toda na žalost pri nekaterih ljudeh ta proces opazimo veliko prej kot običajno, kar imenujemo prezgodnje staranje.

Znaki prezgodnjega staranja

Proces staranja in znaki, ki se ob tem pojavljajo, se lahko od osebe do osebe precej razlikujejo. Obstajajo pa določeni znaki, ki jih štejemo za prezgodnje staranje, če se pojavijo pred 35. letom starosti. Tukaj so nekateri izmed njih:

• hiperpigmentacijske lise

• stanjšana koža na rokah

• suha koža (pri ljudeh, ki so imeli prej normalno kožo)

• gube in povešena koža

• izpadanje las

Vzroki za prezgodnje staranje

Obstaja več različnih dejavnikov, ki neposredno vplivajo na pojav znakov prezgodnjega staranja. To so:

• kajenje

• prekomerno izpostavljanje soncu brez ustrezne zaščite

• genetika

• slaba kakovost spanca

• neuravnotežena prehrana

• prekomerno uživanje kofeina in alkohola

• onesnažen zrak

• stres

Kako preprečiti in odložiti prve znake staranja?

Staranju se ni mogoče popolnoma izogniti, lahko ga pa upočasnimo. Če želite preprečiti prezgodnje staranje in ohraniti mladosten videz čim dlje časa je nujno, da pazite na svojo kožo in telo tako od zunaj, kako tudi od znotraj.

Uporabljajte kremo za sončenje

Krema z zaščitnim faktorjem ni potrebna samo v poletnih mesecih oz. kadar smo na morju, ampak skozi vse leto, saj sonce lahko na koži pusti nevidne poškodbe tudi kadar je vreme oblačno.

Redno čistite obraz in odstranjujte ličila

Nega kože obraza ima pomemben vpliv na pojav prvih znakov staranja. Poskrbite, da si dvakrat na dan obraz umijte z vodo in nežnim čistilnim gelom in pred spanjem obvezno odstranite ličila.

Poskrbite za ustrezen spanec

Zadostna količina spanca je pomembna za zdravje celotnega organizma, kakor tudi kože. Poskušajte se vsak večer odpraviti v posteljo ob približno istem času in si privoščite dovolj ur spanca ponoči.

Prehranjujte se pravilno

Uravnotežena in raznolika prehrana vam bo zagotovila vsa hranila, ki jih potrebuje telo, kar se bo odražalo tudi na videzu vaše kože.

Pijte dovolj vode

Dehidracija je vzrok hitrejšega nastanka gub, zato je pomembno, da vsak dan popijemo dovolj tekočine. Najbolje bi bilo, da uživate izključno vodo, naravne sokove in nesladkane čaje ter se izogibate gaziranim pijačam.

Telovadite

Telesna aktivnost spodbuja cirkulacijo, zato bo posledično tudi vaša koža videti bolj zdrava in mlajša.

Prenehajte kaditi

Ne glede na to kako dolgo kadite ter koliko cigaret dnevno pokadite, nikoli ni prepozno, da s kajenjem prenehate.  Ko boste svoje telo prenehali izpostavljati cigaretnemu dimu, boste opazili, kako se vaša koža hitreje obnavlja.

Jemljite kolagen

Že sredi 20-ih let se kolagenska vlakna v koži pričnejo razdvajati, medcelični prostori zapolnjeni s hialuronsko kislino, pa se spraznijo in zmanjšajo. Koža je od takrat vse manj elastična in manj prožna, pojavijo se prve gube in drugi znaki staranja.

Če želite telesu zagotoviti dovolj kolagena in hialuronske kisline, izberite tekoče prehransko dopolnilo Yasenka Skinage Collagen Prestige. Poleg kolagena in hialuronske kisline vsebuje tudi vitamine B kompleksa in C vitamin.

Močna kombinacija sestavin obnavlja kožo, ščiti celice pred oksidativnim stresom, blaži gube in vrača mladosten videz. Zaščitite svojo kožo pravočasno, saj vam bo na dolgi rok hvaležna.

Avtor: Centar Zdravlja